„Tarty i tartaletki” to kurs skierowany do 5 uczniów/uczennic Branżowej Szkoły I Stopnia w Sosnowcu kształcących się na kierunku cukiernik. Program szkolenia obejmuje 60 godzin i składa się z części teoretycznej i praktycznej. Pod czujnym okiem prowadzącej zajęcia – Pani Iwonki, uczniowie uczą się przygotowywać perfekcyjne ciasto kruche. Poznają różnego rodzaju spody i nadzienia do tart. Dowiadują się także w jaki sposób dobrać do nich odpowiednie dodatki.
Podczas kursu „Tarty i tartaletki” uczniowie między innymi przygotowywali:
– tarta migdałowa z kremem cytrynowym i mandarynkami,
– tarta migdałowa nadziewana konfiturą malinową z kremem śmietankowym i mandarynkami,
– tarta czekoladowa z musem malinowym,
– kruche ciasteczka ze skrobi kukurydzianej z oczkiem czekoladowym i musem malinowym,
– tarta z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i szynką,
– tarta jajeczno-szpinakowa z serem lazur,
– tarta czekoladowa z musem budyniowo-jogurtowym z ananasami i kremem śmietankowym,
– tarta z beszamelem z kiełkami brokuł.
A na koniec każdych zajęć moment na który czeka każdy łakomczuch. Wspólna degustacja przyrządzonych potraw.