Szkolenie „Festiwal kulinarny”

Okres wakacji to dla jednych czas odpoczynku, a dla innych pora, którą można poświęcić na zdobycie dodatkowych umiejętności. W lipcu tego roku 5 uczniów/uczennic Branżowej Szkoły I Stopnia w Sosnowcu przy ul. Szymanowskiego 3b kształcących się na kierunku kucharz uczestniczyło w kursie pn. „Festiwal kulinarny” realizowany w ramach projektu „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Program szkolenia obejmował 70 godzin. Wykorzystując poznane techniki kulinarne oraz nowe urządzenia uczniowie/uczennice przygotowywali wiele ciekawych i apetycznych potraw m.in.:
-smażona kaszanka z czerwoną cebulką,
– pierś z kurczaka w „trzech odsłonach”,
– szaszłyki w stylu karaibskim z krewetką i owocami,
– zapiekanka z mięsa, kiełbasy i ziemniaków,
– schab z sosem orzechowo-miętowym,
– pasztet z mięsa i pieczonego boczku,
– sernik z białą czekoladą,
– bułeczki maślane z konfiturą malinową i porzeczkową,
– ciasto „Michałek” z orzechami,
– ciasto porzeczkowiec z kremem śmietanowo- serowym,
– ciasto ” Ambasador” z brzoskwiniami i orzechami,
– tarta „słony karmel” z białą i gorzką czekoladą,
– tarta orzechowa z mini bezą.