Kurs „Tarty i tartaletki”

„Tarty i tartaletki” to kurs skierowany do 5 uczniów/uczennic Branżowej Szkoły I Stopnia w Sosnowcu kształcących się na kierunku cukiernik. Program szkolenia obejmuje 60 godzin i składa się z części teoretycznej i praktycznej. Pod czujnym okiem prowadzącej zajęcia – Pani Iwonki, uczniowie uczą się przygotowywać perfekcyjne ciasto kruche. Poznają różnego rodzaju spody i nadzienia do tart. Dowiadują się także w jaki sposób dobrać do nich odpowiednie dodatki.

Podczas kursu „Tarty i tartaletki” uczniowie między innymi przygotowywali:

– tarta migdałowa z kremem cytrynowym i mandarynkami,

– tarta migdałowa nadziewana konfiturą malinową z kremem śmietankowym i mandarynkami,

– tarta czekoladowa z musem malinowym,

– kruche ciasteczka ze skrobi kukurydzianej z oczkiem  czekoladowym i musem malinowym,

– tarta z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i szynką,

– tarta jajeczno-szpinakowa z serem lazur,

– tarta czekoladowa z musem budyniowo-jogurtowym z ananasami i kremem śmietankowym,

– tarta z beszamelem z kiełkami brokuł.

A na koniec każdych zajęć moment na który czeka każdy łakomczuch. Wspólna degustacja przyrządzonych potraw.