Zakończył się 70-godzinny kurs pn. „Kulinarna uczta” organizowany w ramach projektu „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu” EFS. W kursie brali udział uczniowie/uczennice Branżowej Szkoły I Stopnia w Sosnowcu kształcący się na kierunku kucharz. Szkolenie odbyło się w terminie 07.03.2022-05.04.2022r. Prowadzone było przez wykwalifikowanego nauczyciela, dzięki któremu uczniowie mogli rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Podczas zajęć uczniowie/uczennice poznawali nowe metody i techniki sporządzania potraw oraz deserów np. sous-vide. Uczestnicy szkolenia przygotowywali również tradycyjne i popularne dania między innymi tj.: lasagne ze szpinakiem, zupa serowa w towarzystwie ślimaczka, zupa cebulowa pod kołderką ciasta francuskiego, pałki z kurczaka nadziewane serem w papilotach.
Młodzież uczestniczyła w zajęciach bardzo chętnie. Wykazała się ogromnym zaangażowaniem i ciekawością.