Kurs „Szefa kuchni wędrówki po świecie”

W ostatnich dniach wakacji tj. od 25 sierpnia 2022r. w Branżowej Szkole I Stopnia w Sosnowcu przy ul. Szymanowskiego 3b rozpoczął się kurs kulinarny pn. „Szefa kuchni wędrówki po świecie”.
Kurs dedykowany był uczniom/uczennicom Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
w Sosnowcu. Zajęcia prowadziła nauczycielka przedmiotów zawodowych – p. Iwona. Program zajęć obejmował 70 godzin i organizowany był w ramach projektu „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu” RPOWSL.
Uczniowie/uczennice CKZiU z ogromnym zaangażowaniem przystąpili do przygotowywania nieznanych im dotąd potraw.
Wśród wielu potraw i dodatków, które wspólnie przygotowywano były:
– tatar z łososia i awokado;
– kurczak w glazurze miodowej;
– makaron tagliatelle z owocami morza;
– sushi;
– pierogi z mięsem, pierogi z kaszą gryczaną i przesmażaną swojską kiełbasą oraz cebulką, pierogi ukraińskie;
– zupa z awokado i mięty;
– monoporcje;
– puszysty sernik z białą czekoladą;
– jabłecznik na biszkopcie z gorzką i białą czekoladą;
-koktajle słodkie i wytrawne.
Wszystko wyglądało apetycznie i smakowało wyśmienicie.