W dniu 6 kwietnia 2022r. odbyły się pierwsze zajęcia w ramach kursu „Zimny i ciepły bufet”. Szkolenie dedykowane jest dla 5 uczestników projektu (3K, 2M) kształcących się na kierunku kucharz i chcących rozwijać swoje umiejętności gastronomiczne. Prowadzone jest w godzinach popołudniowych w Branżowej Szkole I Stopnia w Sosnowcu. Program szkolenia obejmuje 70 godzin. Kurs prowadzony jest przez nauczyciela posiadającego odpowiednie kwalifikacje oraz długoletnie doświadczenie zawodowe.
Tematyka zajęć między innymi obejmuje:
– tagiatella z sosem serowym,
– szałot śledziowy w kapuścianym talerzu,
– tarta z warzywami,
– tarta z kiełbaską i pieczarkami,
– deser z tapioki z wiśniową frużeliną i jadalnymi kwiatami,
– serniczki ukraińskie z sosem z serka waniliowego,
– zupa jarzynowa zagęszczana serkiem topionym,
– sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i czerwoną fasolą,
– smażony ser camembert z sosem żurawinowym.
Zimna i ciepła kuchnia to wyzwanie, gdyż jest ona tak różnorodna, jak żadna inna dziedzina kulinariów, przez co motywujące miłośników nowoczesnej, kreatywnej kuchni do własnych poszukiwań. Zimna i ciepła kuchnia jest polem do popisu dla każdego, kto ma w sobie zmysł kreatywności.